میکروب شناسی :
مقدمه:
میکروبیولوژی یا میکروبشناسی علمی است که در آن دربارهٔ ساختار، ترکیب، خاصیت و بیماریزایی ریزسازوارهها (میکروارگانیسمها) یا جانداران میکروسکوپی صحبت می شود. جانورارانی که در میکروبیولوژی بیشتر بررسی میشوند متشکل از ویروسها ، پروکاریوتها (باکتریها)، و یوکاریوتهایی مانند قارچ و تک سلولیها یا پروتوزوئرها هستند. پروکاریوتها ریزسازوارههایی هستند که دیانآ آنها بطور فیزیکی از سیتوپلاسم جدا نشده است.
تاریخچه میکروب شناسی :
اولین فردی که در درباره جانوران میکروسکوپی تحقیق نمود، دانشمند ایتالیایی، گیرولامو فراکاستورو بود. که تصور میکرد بیماریها واگیردار هستند. با اینکه زاخاریاس یانسن در سال ۱۶۰۹ اساس میکروسکوپ را کشف کرد، اما پایهریزی علم میکروبشناسی به قرن ۱۷ میلادی باز میگردد. که یک بازرگان پارچهٔ هلندی به نام آنتونی فان لیوونهوک توانست با میکروسکوپ اختراعی خود، نخست الیاف پارچهها و سپس دنیایی از موجودات و ذرات ریز را در قطره آب برکه مشاهده کند. او همچنین توانست گلبول قرمز را هم ببیند.
در اواخر قرن ۱۷ نظریه تولید خودبخودی مورد بحث قرار گرفت. در این زمان بسیاری از دانشمندان از جمله فرانسیکو ردی، فکر میکردند میکروارگانیسمها از مواد غیر زنده ایجاد شدهاند. در سال ۱۷۶۶ اسپالانزانی نتیجه گرفت که میکروبها از هوای غیرسترون وارد محلولهای غذایی شده و آنها را فاسد میکنند. دو دانشمندی که به کنار گذاشتن نظریه خلقالساعه کمک شایانی کردند شیمیدان فرانسوی به نام لویی پاستور و پزشک انگلیسی به نام تندال بود. در ۱۰۰ سال گذشته میکروب شناسان موفق به دریافت چند جایزه نوبل شدهاند. از زیرگروههای میکروبشناسی ؛ قارچ شناسی ؛ ویروس شناسی ؛ انگل شناسی وتجزیه ادرار را می توان نام برد.
کارهای صورت گرفته در بخش میکروب شناسی یا میکروبیولوژی :
دراین بخش کلیه مایعات وترشحات بدن جهت یافتن باکتریها درمحیطهای مختلفی کشت داده میشوند و متعاقب شناسائی عامل بیماریزا آزمایش آنتی بیوگرام جهت شناسائی نوع یا انواع آنتی بیوتیکی که توانائی از بین بردن میکروب را دارد ، انجام میشود ، مانند : کشت ادرار ؛ کشت مدفوع ؛ کشت حلق ؛ کشت خون ؛ کشت مایع نخاع کشت ترشحات زخم و ….